MLL Luvian yhdistys 100 vuotta

Mannerheimin Lastensuojeluliitto (MLL)  perustettiin vuonna 1920 tukemaan lasten, nuorten ja heidän perheiden hyvinvointia. Yhdistyksen perustivat kenraali Carl Gustaf Mannerheim yhdessä siskonsa Sophie Mannerheimin, kouluneuvos Erik Mandelinin ja lastentautiopin asiantuntijan, dosentti Arvo Ylpön kanssa. Linkki Mannerheimin Lastensuojeluliiton perustamisjulistukseen vuodelta 1920. Lähde: MLL.fi https://www.mll.fi/tietoa-mllsta/mlln-historia/ 

MLL Luvian yhdistys ry perustettiin noin neljä vuotta myöhemmin vuonna 1924. 

Ensimmäiset vuosikymmenet

Luvian osaston perustava kokous pidettiin vuonna 1924 Kirkonkylän alakansakoululla. Kokouksessa päätettiin valita 9-henkinen johtokunta, johon tulivat emäntä Sandra Hannus (valittiin puheenjohtajaksi), rovasti Heikki Hermonen, opettaja Elina Jokinen (valittiin rahastonhoitajaksi), emäntä Hanna Heikkilä, emäntä Anna Holmberg (Homeri), emäntä Impi Marttila (valittiin sihteeriksi), merikapteeni Akseli Hanelius (Hautala), apteekkari Ilmari Grahn ja opettaja Fanni Mäki.

 Aluksi yhdistyksen toiminnasta toinen puoli oli varain hankkimista ja toinen varain käyttöä aatteelliseen eli yhdistyksen tärkeäksi katsomaan työhön. Esimerkiksi “lastensuojeluviikoilla” järjestettiin juhlia ja uimakouluja organisoitiin vappumerkeistä saaduilla rahoilla. Myös myyjäisillä kerättiin rahaa Luvian osastolle.

Luvian osaston tunnetuimmat ja pitkäaikaisimmat työmuodot yhdistyksen alkuvuosina olivat maatalouskerhotyö, koululaisleirit ja uimaopetus. Maatalouskerhotyö alkoi vuonna 1927. Osasto palkkasi kerhoneuvojan, joka opasti pääasiassa puutarhakasvien viljelyssä. Erilaiset askartelu-, käsityö-, kutoma-, ruuanlaitto- ja säilömiskurssit toistuivat vuosittain ja syksyllä järjestettiin pitopäivälliset tai näyttely. Kerho erotettiin Mannerheim-osastosta vuonna 1938 nimellä Maatalouskehoyhdistys, mutta vasta vuonna 1956 tehtiin lopullinen ero.

Lasten kesäsiirtolasta tuli pitkäaikainen perinne, sillä jo vuonna 1930 järjestettiin kunnan ja yksityisten tuen turvin ensimmäinen yhdeksän päivää kestänyt kesäsiirtola Laitakarissa. Paikalla oli 105 lasta, viisi opettajaa, uimaopettaja ja kolme keittäjää. Vuonna 1935 kesäsiirtola järjestettiin Pirskerissä ja siitä eteenpäin kaikkiaan 33 kesänä (sotavuodet jäivät väliin) vuoteen 1965 asti. Sen jälkeen kunta jatkoi vielä leirien järjestämistä Verkkorannassa. Uimakoulua pidettiin joka kesä Laitakarissa. Vuodessta 1945 alkaen uimakoulua pidettiin Verkkorannasssa ja toisinaan Pinkjärvelläkin. Uimaopettajia koulutettiin piirin järjestämillä kursseilla. Vasta vuonna 1970 uimakoulujen järjestäminen annettiin kunnan hoidettavaksi.

Yksi alkuvuosikymmenten tärkeä toimintamuoto oli Kapalokerho varattomien äitien auttamiseksi. “Tarkoituksena oli lievittää köyhän äidin huolia pienokaistaan odotellessa. Hän tietää saavansa korin, jossa valmiina odottavat pienoiset paidat, vaipat ja nutut sievinä ja puhtaina.” Näitä koreja oli kunnassa 6–7 kappaletta ja ne kiersivät useammassa kodissa.

Sota-aika ja sen jälkeiset vuodet

Sota-aika vaikutti luonnollisesti voimakkaasti myös MLL:n toimintaan. Vuoden 1944 vuosikertomuksessa mainitaan, että “osasto laittoi toimeksi pellava- ja villakeräyksen koulua käyvien vaatetusta ajatellen”. Seuraavana vuonna ommeltiin sodanaikaisista lumipuvuista lapsille paitoja ja lakanoita. Sota-aika ja sen jälkeiset vuodet lisäsivät sosiaalista toimintaa ja antoivat uusia tehtäiä mm. invalidi- ja sotaorpoperheiden auttaminen. Luvialla oli 22 sotaorpoa. Osasto välitti heille sotakummit ja hoiti muunkin heitä koskevan avustuksen.

Nykyinen SPR:n Luvian osasto aloitti osastomme puitteissa ja toimitta rahaa ja tavaraa, jonka jakamisen ja luetteloinnin hoiti Mannerheim-osasto. Tämä työnjako ei aina sujunut kitkatta, koska puute koetteli kaikkia.

Tältä ajalta on Kummikuntaliitto. Vuonna 1945 Luvia sai Ruotsista kaki kummikuntaa (Harmånger ja Jättendahl), jotka lähettivät Luvialle vaatteita, kenkiä, ruokaa ja makeisiakin monta kertaa vuodessa. Saatiin myös kolme polkupyörää, jotka annettiin terveyssisaren, diakonissan ja kerhoneuvojan käyttöön. Osasto oli tehnyt vuonna 1946 esityksen kunnalle terveystalon rakentamiseksi ja rakennushanke sai vauhtia, kun kummikunnista saatiin rahaa 1 400 000 markkaa avustusta tätä varten.

Vuonna 1954 osasto teki sopimuksen kunnanhallituksen kanssa keittiön viereisen huoneen käytöstä. Vuonna 1955 nimettiin erillinen kummikuntatoimikunta, joka hoiti yhteyksiä kummikuntiin ainakin 1970-luvulle asti (esimerkiksi järjestettiin kuorojen vierailuja puolin ja toisin). Joulupaketteja jaettiin joka vuosi, ensin vaattetta, sitten ruokaa ja muuta tavaraa. 1950-luvulla vietiin paketit kotiin ja muistettiin muitakin kuin kouluikäisiä. Osasto antoi myös henkilökohtaista apua opiskeluun, koulumatkoihin ja lääkehoitoon. Osastolla oli muutaman vuoden ajan kummityttökin. Joka tapauksessa 1950-luvulla taloudellinen avustustoiminta väheni, kun valtio alkoi jakaa äitiys-, perhe- ja lapsilisiä. Liitto alkoi teroittaa osastoilleen, ettei MLL ole avustus- vaan valistustyötä tekevä järjestö.

Ompeluseuroja järjestettiin eri asioiden ympärillä, mm. 1950-luvulla Kasvatuskerhojen teemalla. Myöhemmin nimi muuttui Vanhempain kerhoksi ja 1970-luvulla Kodin illoiksi. Vuonna 1953 aloitettiin kotivalmiuskurssit rippikoululaisille rippikoulun yhteydessä. Näillä kursseilla luennoitiin ja keskusteltiin mm. Nuoren kehityksestä ja vaikeuksista sekä oman kodin perustamisesta. 1960-luvulla ohjelmaan tuli Hyvän käytöksen kurssi.

Koulujen kanssa on tehty aina yhteistyötä: Osasto on mm. antanut joulupaketteja, hammashoitovalistusta ja kursseja keittolanhoitajille. Koululaiset ovat myyneet merkkejä, askarrelleet ja esiintyneet monenlaisissa tilaisuuksissa. Pirskerin leireillä opettajat olivat vapaaehtoistyössä ja muutenkin ovat olleet yhteistyössä osaston kanssa.

Pitkään oli tapana pitää adventin aikaa kirkkojuhla, ja Tasalan joulumyyjäisiin yhdistys on osallistunut vuoteen 1966 saakka. Sitä ennen oli pääsiäismyyjäiset vuodesta 1953 alkaen terveystalolla. 1960-luvulta eteenpäin osaston toiminnan pääpaino oli 1960–70 -luvuilla leikki-ikäisissä. Vuonna 1963 alettiin järjestää nappulahiihtoja. Ensimmäinen leikkikoulu Luvialla aloitti vuonna 1968 uusitussa seurakuntakodissa, välillä yhteistyössä seurakunnan kanssa ja välillä osaston järjestämänä, kunnes vuonna 1983 toiminta siirtyi kokonaan seurakunnalle. Osaston nimi muuttui paikallisyhdistykseksi.

1980-luvulla toimi MLL:n näytelmäkerho ja vuosittain järjestettiin lystisunnuntai-tapahtuma, jossa tutustuttiin perinneleikkeihin. 1980-luvulla järjestettiin myös uimaretkiä Pihlavan uimahalliin, uimaretket jatkuivat vielä 1990-luvullakin.

Luvian MLL on tukenut lasten ja nuorten harrastustoimintaa esimerkiksi lahjoittamalla nuorisotalolle pingispöydän. Vuodesta 1990 lähtien yhdistys on lahjoittanut peruskoululle stipendit eniten omaa suoritustaan lukuvuoden aikana parantaneelle oppilaalle. Tämä perinne jatkuu edelleen. Erilaisia luentotilaisuuksia luvialaisille vanhemmille on järjestetty myös lähes vuosittain. Tilaisuuksien aiheet ovat olleet lapsen kasvuun ja kehitykseen liittyviä. Neuvolasta on jaettu perinteisiä ikäkausilehtisiä, joista vanhemmat saavat tietoa lapsen kasvusta ja kehityksestä.

Luvian MLL on osaltaan parantanut myös lasten liikenneturvallisuutta. Vuonna 1989 Luvian Lions Club lahjoitti Luvian MLL:lle ensimmäiset vastasyntyneiden turvakaukalot, joita vanhemmat saivat vuokrata neuvolasta käsin. Lisäksi vuonna 1992 MLL:n Luvian yhdistys lahjoitti yhdessä Sampoyhtiöiden kanssa pyöräilykypärät 1. ja 2. luokkalaisilla.

Uusi vuosituhat

2000–2010-luvuilla yhdistyksen toiminta on ollut aktiivista ja monimuotoista. On pidetty nuorisokahvilaa ja satutunteja sekä myös kirppareita. Myös lastenhoitotoimintaa on ollut muutamaan otteeseen. Tällä hetkellä toiminnan koordinointi tapahtuu MLL:n Satakunnan piirin kautta. Useamman vuoden yhdistys vastasi myös EU-ruokajaosta. Liikenneturvallisuus on ollut läsnä monessa eri tapahtumassa, joissa yhdistys on ollut mukana.

Yhdistyksen toimintaan on vakiintunut vuosittain toistuvia suosittuja tapahtumia, esimerkiksi koulunaloitusjuhla ekaluokkalaisille ja viattomien lasten päivän enkelikirkko. Vuonna 1990 aloitettu stipendien jako koululaisille jatkuu edelleen, samoin kriteerein. Myös pannari-ilta aina edellisenä vuonna syntyneille lapsille ja heidän perheilleen on suosittu vuosittainen tapahtuma. Vuonna 2009 aloitettiin viikoittain kokoontuva perhekahvila, joka oli hetkellisesti tauolla koronasta johtuen, mutta luvan saatuamme jatkoimme sitä taas kahden viikon välein. Nyt aamuperhekahvila on hetkellisesti tauolla ja etsimme sille jatkajaa. Täysin perhekahvilatoiminta ei ole loppunut, sillä vuoden 2023 alusta lanseerasimme iltaperhekahvilan, jota pidämme yhdeksän kertaa vuodessa. Se on yksi tärkeimmistä toimintamuodoistamme. Toinen tärkeä säännöllinen toimintamuotomme on alle kouluikäisten lasten liikuntakerho jumpsis. MLL Luvian yhdistys aloitti jumpsiksen vetämisen yhdessä LuVen kanssa syksyllä 2011 ja syksyllä 2019 toiminta siirtyi kokonaan MLL Luvian yhdistykselle. Jumpsiksessä käy viikoittain nelisenkymmentä lasta ja on erittäin suosittu.

Luvian kunta yhdistyi Eurajoen kunnan kanssa 2017 vuoden alusta. MLL Luvian yhdistyksen toiminta on pysynyt ennallaan. Panostamme edelleen luvialaisten lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvointiin. Myös toimiva yhteistyö kunnan kanssa on säilynyt yhdistymisen jälkeen ja kunnan tarjoamien tilojen avulla voimme toimintaamme pyörittää. Vuonna 2022 järjestimme yhdessä Pikku Kakkosen kanssa Leikitään Pikku Kakkosta -kesäkonsertin, joka keräsi monisataisen yleisön. Yhteistyötahoja olivat mm. Eurajoen kunta / Eurajoen kulttuuri- ja matkailupalvelut, Luvian Kiekko, Luvian VPK, Kaljaasi Ihana, Kivikylän Kotipalvaamo sekä Luodonkylän kyläyhdistys. Vuonna 2023 järjestimme Luvian yhtenäiskoululla Vappuetkot, jossa oli lapsille erilaisia toimintapisteitä (sählykaukalo, temppurata, hiuskoristepiste, yms.) sekä buffetti-, makkara- ja vappupallomyyntiä.

Valtakunnallisesti vuonna 2020 juhlittiin MLL:n 100-vuotisjuhlia. Nyt vuonna 2024 Luvian yhdistys täyttää 100 vuotta ja sitä on tarkoitus juhlistaa koko perheelle tarkoitetulla päivällä toukokuussa. Luvassa on taikuutta, musiikkia, herkkuja ja liikunnan riemua.

Edelleen on tarvetta Mannerheimin Lastensuojeluliiton tekemälle työlle lapsiperheiden hyväksi, niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. MLL Luvian yhdistys on omalla toiminnallaan ollut tukemassa ja tekemässä tätä tärkeää työtä jo monta vuosikymmentä ja toiminta jatkuu edelleen aktiivisesti. Yhdistys on pystynyt luomaan paikallisesti toimivia ja tärkeitä toimintamuotoja ja tapahtumia sekä tarvittaessa myös muuttumaan ja muuttamaan toimintaansa.


Lähde: MLL:n Luvian osaston historiikki ja toimintakertomukset vuosilta 2011–2023